Lukasevangeliet

Lukas 3:1 Prokurator kontra Prefekt

Under femtonde året av kejsar Tiberius regering, när Pontius Pilatus var ståthållare i Judeen, Herodes tetrark i Galileen, hans bror Filippos i Itureen och Trachonitis och Lysanias i Abilene(Lukas 3:1)

En populär passage hos Lukas som är ifrågasatt hos kritiker bla att Pilatus inte var ståthållare/guvernör som sägs i Lukas 3:1 förutom att den romerska historiken Tacitus ska ha misstagit sig då han kallar Pilatus för prokurator och inte prefekt där den sistnämnda titeln finns på en inskrift om Pilatus i den israeliska kuststaden Caesarea.

Denna studie avser att behandla denna fråga.

Pilatus-stenen kan man läsa om här: https://en.wikipedia.org/wiki/Pilate_stone

Vi ska inte otillbörligt bli hårda med Romersk lag för att epigrafik visar att den officiella terminologin stod kvar varierande under Julius-Claudius dynastin.
Således kapitulerade territorierna Asturien och Galicien med svårigheter, och fogats in till Romerska provinsen Spanien: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hispania_Citerior
och medan det styrd av en Preses: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Praeses.

En liknade lösning antogs för Alperna 25 f.Kr. för den forntida härskaren Julius Cottius som mottog titeln praefectus ciuitatium. I Sardinien kejsaren utsedde först en legat som senare blev en prefekt för att legionära trupper blev ersatta av en hjälpstyrka. Under dessa förhållanden det är förstått att Palestinas etnark-styre efter sönderdelningen av ett rike redan skattskyldigt, har varit underkuvad i utsträckning av den här sorten, för att den primära angelägenheten hos Augustus skulle vara att införa en omedelbar administration för att säkerställa den snabba hyllningen förut som stöddes av Herodes; ett sånt beslut logiskt drev fram en utnämning av en prokurator.
Dock oroligheter som Archelaus varit oförmögen med att undertrycka begärde också att skicka en guvernör troligt att leda polis operationer, det är att säga, en prefekt eller en legat, beroende på status av styrkorna som var givna. I sanning titeln praefectus länkad med militärt ansvarighet applicerar till ett befäl som kommenderade hjälptrupper (Auxilia) medan en legat måste vara på huvudet av ett legionär avskiljande.

På det här sättet det kan antas att Judeens territorium undermålig, nedsatt och exalterad, var administrerat av en tjänsteman från kejsaren som uppfyllde båda funktionerna av en prokurator och en prefekt. Således, i det nuvarande tillståndet av vår dokumentation, det mest simpla är att medge guvernörer av Judeen hade dubbla funktioner av praefectus-prokurator [så som fallet var i Sardinien] .
Därför en bör vara försiktig med att kritisera Josefus och Tacitus Annaler XV:44:3), även om den officiella inskriften från Caesarea pekar ut Pilatus som en prefekt för att:
– Lukas skulle ha begått samma ”misstag” då han beskriver Pilatus som en ”guvernör” (hegemon) av Judeen (Lukas 3:1). I motsats till populär tro, litterära texter är oftast mer trovärdigare än officiella inskrifter skrivna av lokala dignitärer vars institutionella kultur skulle inte vara stor.

– En prefekt kunde inte vanligtvis tillämpa dödsstraffet i civila domstolar. Dock, hade prefekterna av Judeen denna rätt om jus gladii, enligt Josefus som väl enligt evangelierna vilket bekräftar deras specifika roll som ”guvernörer”.

– Inskriften från Caesarea varvid mycket skadat, ingenting hindrar att anta existensen av en dubbel titel: procurator praefectus likt den som var funnen i Sardinien: procurator Augusti och praefectus Sardiniae. Studien av inskriften från Caesarea tillåter en sådan konklusion.


Den kompletta rekonstruktionen av denna inskrift är kontroversiell, men det tillgängliga mellanrummet praefectus antyder existensen av ett ord från 3 till 5 bokstäver.
Latinska inskrifter skrivna på ett standard sätt (namnet alltid anslutet till titeln) de försvunna ordet kan endast vara nomen om Pontius Pilatus (vilket är redan känt) eller en andra titel.
Dubbla titlar: tutor praefectus har blivit funna i Bretagne provinsen. Inskriften från Caesarea kunde också innehålla en dubbel titel som proc. praefectus ”prok [urator och] prefekt” som i Sardinien.
Vi känner också till om en prokurator-guvernör från Raetien kvalificerad (i år 41 vt) som Prokur (ator) Augustor (um) pro leg (ato) provinciai Raitiai et Vindelic (iai).
Officiella inskrifter i Grekiska visar att en guvernör (hegemon) var både en prefekt (eparchos), säkerställa fredsbevarande, och prokurator (epitropos) sköta kejserliga egendomar. Historiker har ibland priviligerad en av titlarna enligt kontext, dessutom, från Claudius (41-54), titeln om prokurator (administrativt och finansiellt ansvar) blev mer prestigefylld än titeln prefekt (militärt och polis ansvar).

Lämna en kommentar