Lukasevangeliet

Nasarets geografiska läge

Lukas 4:29 De reste sig och drev ut honom ur staden och förde honom fram till branten av det berg där deras stad var byggd för att kasta ner honom. 30 Men han gick rakt igenom folkhopen och vandrade vidare.

31 Han kom ner till Kapernaum, en stad i Galileen, och undervisade folket på sabbaten. 32 De var överväldigade av hans undervisning, eftersom hans ord hade makt.

Vägen från det ”traditionella Nasaret” till Kapernaum är en lång och krokig sådan och att det ”traditionella Nasaret” matchar inte beskrivningen av geografin lika bra av det som nämns i Lukas 4:29 angående branten av berget som staden är byggt på. Detta då man inte funnit en matchande klippa av det som beskrivs i Lukas 4:29 i det ”traditionella Nasaret”. Att Jesus kom ner till Kapernaum som sägs i Lukas 4:31 matchar mycket bättre med Har Nittay.

Detta kan annars vara en anspelning på Kristus ord i Matteus 5:14 Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas,

Samt att samma metod som folket i Nasaret ville döda Jesus med finns omnämnd i GT: 2 Krönikeboken 25:12 Ytterligare  10 000 togs till fånga av judeerna, som förde upp dem på toppen av en klippa och störtade ner dem därifrån så att alla krossades till döds.

Från Mount Nittays klippa du går ner från berget till Galileens strand och kommer fram till Kapernaum. Vilket matchar bra med den geografiska beskrivningen av Lukas 4:29-31.
Och Mount Nittay har ruiner från en övergiven forntid stad som ännu är icke-utgrävda.

Vackra och fridfulla bilder från Nitais område:

Mount Arbel och Mount Nittay var ett gemensamt berg innan en jordbävning år 759 före Kristus delade bort Nitai från Arbel av berget.

Infon rörande Nasaret har jag hämtat från denna sida: http://web.archive.org/web/20090916142604/http://www.geocities.com:80/athens/parthenon/3021/nazareth.html

Lämna en kommentar